Autor: 021.rs

Novi Sad
09.02.2022.
14:25 > 15:33
Liste čekanja za medicinske usluge u zdravstvenim ustanovama su dugogodišnji problem, za koji se stalno govori da će biti rešen. Međutim, za pojedine preglede i dalje se čeka godinama.
  • pajo patak

    10.02.2022 16:24
    budi(mo)te realni
    mnoge Klinike UKCV imaju manje od deset (10) specijalista, koji pokrivaju grad Novi Sad, ceo Južnobački okrug, dobar deo Sremskog okruga, i sve najteže pacijente svih OB u Vojvodini. UC u Novom Sadu ima oko 3,5 puta manje pacijenata nego UC u Beogradu, ali zato UC u Beogradu ima šest ( 6) puta više zaposlenih. Zašto je to tako već decenijama ?
  • mile

    10.02.2022 10:30
    miki
    zaista oftolmologija u Žablju ne radi samo privatni pregledi.
    Na telefone se ne javljaju.
    Kome da se obrate pacijenti na koji broj telefona.
    očajni smo svi
  • Hans

    10.02.2022 09:22
    Zadovoljan
    Iskreno nikada nisam cekao red ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi zahvaljujuci posebnoj taktici zvanoj privatno zdravstveno osiguranje. Iskreno smatram da nije ni skupo narocito posto deca ne dozivljavaju traume vec im se svidjaju klinike koje imaju i igracke za decu.
    Mislim da svako moze da odvoji oko 150e mesecno za dobro privatno osiguranje.
  • Istina

    10.02.2022 09:04
    Vreme nsih zivota
    Sta bolje da ocekujemo kada nam sav skolovan kadar odlazi trbuhom za kruhom. Lekari koji su ostali da rade u drzavnim ambulantama i med.osoblje(vecina njih) su losi studenti i djaci sbojih fakulteta i skola gde nisu naucili osnovno postovanje prema pacijentima. Ponasaju se kao u 19 i 20 veku gde su oni,popovi, upravnici poste i ucitelji bili strah i trepet za narod,a narod ko narod cuti i trpi zulum sa svih strana. Puna su im usta price i hvalisanja kako su oni doktori i kako su zavrsili fakultete a osnovne ljudske vrednosti(biti covek) nisu ni iz kuce poneli. Samo treba da znaju,niko od njih nije zavrsio fakultet radi nas vec radi sebe i da su oni u sluzbi gradjana. Imaju pravo izbora kao i svi da se bave drugim poslom ali niko se ne odrice lagodnosti,dobre zarad i cuvena dva slova "Dr"...
    Samo ne treba nikad da zaborave,narod trpi i cuti,ali i to ima svoju granicu koju nikad nesmeju preci...
  • ceca

    10.02.2022 08:25
    cele
    Žabaljska oftomologija je katastrofa.ne može da se zakaže svi rade privatno i samo te vozaju te sad pre podne te po podne.Opšte ludilo ne zna čovek kome da se obrati samo da dođe do njih.ludilo.
  • Ljubicica

    10.02.2022 07:49
    Biće gore
    Vi koji pišete komentare treba nešto da ostavite i za kasnije jer će biti mnogo gore. Pogledajte samo sliku otvaranja Kovid bolnice gde se od traženog broj med. sestara prikavilo 25%. Realno, hteli su da te mlade ljude iskoriste, jer su ih primali na određeno vreme, za platu koja se u svakom kafiću, uz muziku i relaksaciji, zaraditi + bakšiš. Ali odavno sam izgubio empatiju prema naeodu kome je sve dobro!
  • jk

    10.02.2022 07:24
    Cetiri godine sam radio kao lekar OP u Srbiji a poslednje dve godine radim opstu praksu u jednoj evropskoj zemlji. Iz dosadasnjeg iskustva slobodno mogu da kazem da problem nedostatka specijalista moze da se resi samo ugovorom izmedju RFZO i privatnih ambulanti. Malo teže rešiv problem je jadno stanje fonda. Uzrok ovome su male plate, siva ekonomija, ogromni dugovi drzavnih institucija tom istom fondu. Lekari opste prakse su trenutno jedina stvar koja kako-tako funkcionise.
    Ovakvo srpstvo zdravstvo je pravi primer socijalnog darvinizma.
  • Dragan

    10.02.2022 05:15
    Moje iskustvo
    Bio na listi čekanja kod RFZO za operaciju katarakte na desnom oku.Dobio da se operiše u privatnoj ambulanti.Operisali me ali samo pola naime ispod zamućenog sočiva se nalazilo još zamućenja i naravno to vadili nisu.Tako da i sad mesecima posle ima to zamućenje.Dr kaže to može samo laserom da se skida i da spremi novac ako želim da se to ukloni ili da se javim da me RFZO ponovno stavi na listu čekanja da bi se završilo sa desnim okom,levo oko početak katarakte.I tako ja bez naočara bauljam.
  • Nada

    10.02.2022 00:38
    Jasmini
    Želim da pohvalim trud i rad u poliklinici N.S.
    na endokrinologiji
    Jasmina totalno neistinu napisala.
    Licno dr i med.sestre me vise puta kontaktirali da me upute kako da dodjem do zakazanog termina.Svakog ponedeljka u 8 casova se pustaju termini.Kod svojih izabranih dr.budite zakazani u to vreme.Termin dobijate za 7 radnih dana za spec.endokrine u Poliklinici N.S.

  • Običan građanin

    09.02.2022 22:44
    Po nekom mom razumevanju, što ne mora da je tačno, zdravstvo koje je bilo za izvoz i to bukvalno je krenulo sa sunovratom kada i sve ostalo- čim je crveno-crna koalicija krenula da Srbuje. Do tada smo imali inostrane pacijente koji su dolazili kod nas da se leče, uključujući i predsednike država u Kamenici, imali smo priznat sistem obrazovanja i najbolje lekare koji su pola godine radili napolju a pola godine kod nas. I taj sistem se urušavao neko vreme.
    Orban je krenuo da rešava sličan problem privatno/državne prakse u Mađarskoj, ne znam koliko je uspešno. Još kada bi se kod nas omogućilo da lečenje kod privatnika može da bude pokriveno iz fonda- to bi brutalno smanjilo prostor za korupciju i nepotizam.
    Svima je poznato da je danas zdravstvo odličan biznis a o zakletvama ćemo drugi put.
    Kada sve to saberemo i pogledamo statistike sa kretanjem prosečnog životnog veka u Srbiji, kretanjem broja umrlih, rekordnim brojevima obolelih od maligniteta i bolesti pluća, pa ukrstimo sa time da niko ništa ne menja, da se niko ne buni- razmislite dokle smo mi kao društvo dogurali.
  • Djomla

    09.02.2022 21:04
    Bez pdv-a
    Bilo bi skroz u redu posto se ne zna cemu sluzi pdv I gde to ide da se ukine skroz.jer kad naprave autoput oni prolaz naplate kad prave prugu naplate,vodu,struju,zdravstvo naplate policajac je tu da naplati kaznu ali kad treba da trazi ukradeno kaze idi na najlon..... pa cemu onda pdv mada ima I dzabe ali treba ono bez cega u srbiji ne moze VEZA.
  • Mihajlo

    09.02.2022 19:46
    Teško onome ko se rodi, živi i razboli se u propalim državama, smrt mu dođe kao olakšanje i odlazak iz pakla u raj.
  • G pen

    09.02.2022 18:29
    A sto cutite o dozvoljenom dopunskom radu?
  • Zika

    09.02.2022 18:22
    Zadnjih 8 meseci sam nazalost stalno po lekarima, stanje zdrastvenog sistema je jako lose. Osim urgentnog centra sve ostalo je isto kao kada sam isao pre 20 godina, samo su objekti i oprema sada jos stariji. Kada sam usao u jedan VC poliklinike, zapanjio sam se u koliko je losem stanju. Neurologija oronula, prljavi i vlazni zidovi, sve staro i ofucano. Klinika za rehabilitaciju cini mi se da za 40 godina nije ni okrecena, izvorno stanje iz 1970 i neke. Radiologija zrela za totalno renoviranje, postoje samo 2 "magneta" od kojih je jedan star barem 10 godina. Ceka se oko 4 meseca na snimanje, na ocitavanje snimka 10 dana. Tek sada vidim koliko smo mi zapravo duboko siromasna drzava, kada nismo u stanju da barem renoviramo ono sto je vec izgradjeno pre 50-60 godina. Novi objekti u okviru klinickog centra koji su poceli da se grade pre 30 godina, cini mi se da nece biti gotovi za jos najmanje toliko. O demotivisanom osoblju, drugi put. Nedaj boze da moras kod lekara!
  • Mirko

    09.02.2022 18:19
    Cemu?
    Kao politicari i doktori ne znaju za ovo? Pa to je dogovorna ekonomija.

    Ispitajte bolje kako se sistematski urusavalo zdravstvo i zasto nam se Jovanovici smese porodicno sa tv reklame (Medigrup).
  • jasmina

    09.02.2022 17:52
    verovanje na reč
    Lekaru opšte prakse verujem kad kaže da termina nema, čak mi okreće monitor da se uverim, s tim da on ne objasni jasno da li nema termina ili nema specijalista. Za endokrinologe znam, nema ih dovoljno. Poslednja informacija da ima dvoje, dvoje na celu Vojvodinu. U Kliničkom centru Vojvodine, jedan radi isključivo sa trudnicama, drugi sa dijabetičarima, ostali dali otkaz i prešli u privatnu praksu. U privatnoj praksi pregled i UZ od 5 do 7 hiljada plus hormoni u privatnoj laboratoriji 3000 dinara, jer u državnoj nema reagenasa:) Obratiću se zaštitniku prava pacijenata, pismeno, a ne telefonskim pozivom i to savetujem svima. Ukoliko iz bilo kog razloga ne može da mi se obezbedi zdravstvena zaštita, molim da mi RFZO omogući lečenje u privatnoj ordinaciji. Nije to nemoguće, samo treba biti uporan i ne odustajati kad vam kažu korona je i nema zakazivanja, samo kontrole.
  • D

    09.02.2022 17:00
    d
    Tamo gde sami odrežu koliko ćeš platiti i platiš ne dobiješ adekvatnu uslugu, a temo gde bi možda dobio uslugu , nemaš da platiš!!!!
  • Djordje

    09.02.2022 16:59
    Na red jos i dodjes ali problem je i sa istorijama bolesti.Privatne ordinacije, domovi zdravlja , bolnica i institut u Kamenici nisu umrezeni tj povezani racunarima.Svaki put treba nositi gomilu papira.Katastrofalno, opsti raspad.
  • Tamara

    09.02.2022 16:47
    Neznanje
    Povratnik sam iz inostranstva, inace medicinski radnik. Za 8 godina u Srbiji, samo sam se jednom njakala za zdravstveno osiguranje koje je vazilo godinu dana. Nisam nikad koristila drzavne usluge jer sam cula samo najgore, a nije mi bilo jasno ni kako ceo sistem funkcionise. Sve sto mi je trebalo, radila sam u privatnim klinikama i bila sam vrlo zadovoljna. Mislim da je ovde najveci problem u organizovanju novog i efikasnijeg sistema. Nije tesko, ali treba iskrene volje, znanja i iskustva!
  • Gavril

    09.02.2022 16:39
    Isti ti koji odlažu preglede, terapije , operacije vas krive jer se niste javili "na vreme". I kao, šta do sad čekali?
  • Smetalo

    09.02.2022 16:35
    Šta nije jasno?
    Velika većina lekara specijalista pre podne radi u državnom sektoru, a popodne u svom privatnom. Pre podne se vrbuju pacijenti za privatluk, a liste čekanja su dobar argument za ubedjivanje pacijentaq da ode i plati privatno, ako ima para.
    Ako nema love, jbg...
    Kad je neko kontrolisao poslovanje bilo koje privatne ordinacije ili klinike?
    I kako bi se proveo zaposleni u nekoj privatnoj firmi kad bi klijentelu koja mu dodje na radno mesto upućivao u svoju ličnu firmu iz iste branše? Ali eto lekarima je to dozvoljeno, kao i ono što mogu da primaju poklone do odredjene vrednosti. Zakon je zakon hehehehe...
    Lekar specijalista sa platom od 1200 evra vozi auto vredan 100.000 evra i ima kuću pet puta skuplju od auta i privatnu ordinaciju duplo opremljeniju od državne. Kako??? I viču kako su im male plate. Evo lepo nisam pametan.
    Da nije ono 'mala pažnja za doktora'? Ko tu koga zaj.ebava?
  • ARMAGEDON

    09.02.2022 16:23
    ZBUNJEN SAM
    Zar postoji neka druga bolest osim korone? Otkad to? Ne računam neurologiju, to su jedino pustili!
  • YYY

    09.02.2022 16:19
    TAZ
    Sunovrat zdravstva je i počeo od kada je marketing ušao u zdravstvo.
  • Nepoznata

    09.02.2022 15:53
    Nema resenja
    RFZO fond je vec 50 godina prazan i sluzi kao protocni bojler,tako da ne moze da se uspostavi sistem kako valja. Jer taj fond nema zivih para nego je sve trange frange. A ono sto je najbitnije zdravstvo,prosveta,sluzbe bezbednosti MORAJU da izadju iz politickih voda. Medjutim tu su najsladje pare na tenderima i zato to nece niko da resi..
  • Jelena

    09.02.2022 15:45
    Besmisao
    Besmisleno je i komentarisati. Dok se zdravstvo urusava, a lekari beze - mi se zamajavamo trivijalnim temama, unapred izgubljenim izborima, tajkunima... obicno stanovnistvo umire cekajuci primarnu medicinsku zastitu na listama koje su sramota i za razgovor. Mozdada izadjemo na ulice zbog ovog problema, jer je ovo ekologija nasih zivota... ne znam... samo znam da treba u akutnom stanju 10 dana da cekam na termin kod izabranog lekara. Sta dalje i kakvi specijalisticki pregledi?! Ko doceka i uput, moze da se raduje... nije lako ni na listu dospeti... barem ne za tekucu godinu... februar je... dobro nam zdravlje...
  • TAZ

    09.02.2022 15:22
    Rešenje je u tome da na čelu svih zdravstvenih ustanova treba da budu menadžeri. Liste bi nestale preko noći.
  • jovan2

    09.02.2022 14:56
    Nisu toliko problem liste cekanja koliko su liste zakazivanja, odnosno nemogucnost zakazivanja specijalistickog pregleda za uslugu za koju se ne vodi lista cekanja, jer su svi termini za zakazivanje pregleda, osim preglede preko veze, uvek popunjeni.
  • Bojan

    09.02.2022 14:54
    Bojan
    Ko nema para za privatan pregled bolje da umre! Moje iskustvo je katastrofa sem kada te prime urgentno pa i tada je.....?! Bez veze i para nista! Ovo sto placamo je ravno pljacki!
  • Salamander

    09.02.2022 14:47
    naše iskustvo:
    Pacijenti da plate uslugu svuda: i u DZ i kod privatnika.
    Jer novac treba da prati pacijenta: da može da bira gde će da ide: privatno ili DZ, zato treba i da se pacijentima refundira plaćeno, kada se već svi moraju da izdaju fiskalne račune.
    To bi bilo slobodno tržište sa smislom kvaliteta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna